Cel mai bun antivirus și lupta cu dracul!

informatii din ziare
puse pe blog de Timișoara

Acest text este pentru cei care „se pierd” când aud despre antivirus, viruși sau backup de sistem. Este prezentarea unei metode de a vă salva datele, de a nu le pierde, de a restabili controlul asupra computerului dvs. Este un material oferit novicilor. N-are nimic spectaculos, dar pe mine m-a protejat și mă va proteja (sper) și de acum înainte.

Ofer o metodă simplă și ieftină de protejare a laptopului, a PC-ului. Lor, celor cu mai puține cunoștințe de soft, încerc să le dau o soluție băbească pentru a nu rămâne fără niciun fișier. Celor care n-au timp și nici „aplicățiune” să seteze windows-ul și tot felul de progrămele de făcut backup. Adevărul este că un utilizator obișnuit nu se descurcă, nu le are cu instalatul, înțelege greu un antivirus. Nu are nicio idee care e mai bun și ce face fiecare program.

administrator siteEu cred că nici nu este acesta scopul unui computer personal. Să ne luptăm,  sa intelegem un antivirus, să-nvățăm tot felul de secrete hardware și software. Totul trebuie să fie foarte simplu. Mai mult, nu cred că exagerez spunând că nu este cineva care știe cea mai bună metodă de protecție.

Cât privește virușii, folosirea unui antivirus există un fel de teamă în legătură cu pierderea datelor. Adică hăcuitul PC-urilor si al site-urilor, furtul și toate bazaconiile din lume. Da, este adevărat, puteți pierde tot dacă vă lovește wannacry-ul, de exemplu! Căci nu e sigur nimic, nici dacă plătiți ransomware-ul că veți mai pune mâna pe vreun fișier…

Înainte de a intra în subiect, vreau să fiți convinși că siguranță absolută nu există. Și că dacă e să vă ia dracul, vă va lua și din curtea bisericii! Dar puteți face în așa fel încât, atunci când vă lovesc hackerii (sau virușii) să vă doară-n cot de ei. Altfel spus, când vine dracul să vă ia, să aveți o cruce-n buzunar…

Nu există antivirus total, cel mai bun este propria dvs grijă

Deci, experiența recentă cu wannacry-ul, cu spaima care a intrat în măduva oaselor tuturor are și o parte bună. Cu siguranță, unii s-au gândit ce este de făcut dacă sunt loviți de wannacry, mă rog, de ceva de genul acesta. Ca să nu vă pierdeți documentele astfel încât să nu mai aveți nimic, cea mai bună soluție ar fi să le faceți periodic o copie. Să faceți periodic o copie și sistemului de operare, renumitul backup. Asta din urmă este însă puțin mai pretențioasă.

munca de protectie
In multe privinte, sa va protejati computerul seamana cu ingrijirea unei gradini. Aveti grija sa nu va napadeasca buruienile…

Problema care o au metodele prezentate în general ca fiind cele mai sigure au însă un dezavantaj, cred eu. Și nu mă refer doar la antivirus. Principiile expuse pe larg de tot felul de reviste online cu software, programe antivirus sau antimalware… au niște inconveniente. Sunt consumatoare de timp și necesită ceva îndemânare. Ori, cum am spus, acest text este pentru habarniști.

Opinia mea este că pentru a avea în permanență datele la adăpost ați putea foarte bine să aplicați o metodă combinată. Adică una care combină grija dvs, a unui soft licențiat și mai dați și altora în grijă datele dvs.

Cei cu ceva bagaj de cunoștințe pot citi și aplica cele de mai jos:

>>> Cum se fac copii de rezervă, cum se transferă datele de pe windows…

>>> Protejati-va PC-ul de ransomware

Metoda combinată de protecție a a datelor

Cele expuse în continuare sunt doar o sugestie. Am verificat-o personal de-a lungul timpului și până acum a dat rezultate. Adică niciodată n-am rămas dezbrăcat în fața virușilor. Întotdeauna am refăcut tot de la capăt și tot ce am pierdut a fost doar puțin timp.

 

  • Salvați-vă periodic datele, pe un hard-disk extern, un flash, un memory-stick, pe un DVD… Pe orice dar să nu fie pe calculatorul dvs. Închipuiți-vă că pierdeți sistemul de operare, că nu mai merge nimic, de aceea nu trebuie să salvați copii pe calculator. Cât de des? Habar n-am, dvs decideți cât de des și ce anume vă interesează. În general, pot spune că să salvați doar datele care dacă le-ați pierde ar fi irecuperabile. Ce se mai poate face download de pe net n-are rost să vă preocupe foarte mult.
  • Instalati-vă un windows cu licență. Sistemele acestea se actualizează mereu și vin în permanență cu update-uri pentru toate slăbiciunile. Nu trebuie să faceți nimic, absolut nimic, totul este inclus în preț. (Dar, desigur, puteți folosi windows piratat și înseamnă că documetele dvs nu au cine știe ce valoare.) Totuși, consultați oferta eMAG de widows-uri si alegeti ce va trebuie. (Puteți cumpăra și din altă parte, am zis eMag pentru că a fost „la îndemână”.)
  • Instalați un antivirus. Eu folosesc de ani de zile Avast. Sunt super multumit! Dar mai sunt si altele.
  • La toate cele de mai sus am să vă dau ultimul meu ingredient: Folosiți un sistem de stocare a datelor în „cloud”. Ce inseamnă asta voi explica puțin mai jos.

Așa cum am spus, textul este pentru habarniști. Pentru cei care sunt conștienți de necesitatea protecției computerului și a documentelor dar nu prea știu ce să facă. Nu știu de unde să-nceapă.

Protecția datelor. Păstrarea fișierelor dvs. în „cloud”

Mprotejare recuperare datei se pare că în afară de antivirus, de date salvate pe backup, de copii ale sistemelor… poate cea mai bună soluție de a ne păstra documetele este salvarea lor în „cloud”! (în nor) Un cloud este un serviciu pe care ni-l oferă marile companii. El constă de obicei în spațiu de stocare pentru păstrarea fișierele, derularea unor aplicații… De asemenea veți mai întâlni și alte definiții ale sistemului cloud. Dvs să rețineți însă că vă puteți păstra datele acolo.

Cel mai cunoscut sistem de cloud este cel oferit de Google, respectiv Google Drive. Adică ei vă dau un spațiu gratuit de 10 gB (parcă atât e gratis, dacă vreți mai mult e vorba de o plată) unde vă puteți salva tot ce doriți dvs. Un fel de hard disk virtual, care are toate aceste funcțiuni de hardware doar că nu-l puteți atinge la propriu.

Ca să beneficiați de Google Drive trebuie să aveți o adresă de gmail. Vă faceți un cont și descărcați un mic progrămel. Instalați programul pe computerul dvs și obține un mare folder, acolo veți putea pune la fel ca în modul de lucru obișnuit al windows-ului. Ideea este că tot ce salvați pe calculator, un fișier text, o imagine, se salvează concomitent și pe hard-diskul dvs și pe serverul celor de la Google. Se presupune că aveți permanent o conexiune la internet, de fapt cred că asta nu mai este o problemă.

Avantajele cloud-ului

pastrarea datelor in cloudBeneficiul sistemului este că vă puteți conecta la fișierele dvs de oriunde din lumea asta. Ceea ce înseamnă că dacă vine hackerul și vă criptează fișierele, vă cere bani ca să vi le puteți accesa, puteți să-l ignorați complet. Vi le veți recupera din Google Drive sau de pe hard diskul unde le-ați salvat.

Este o treabă foarte ingenioasă sistemul de cloud. Este oferit de Microsoft, Orange, Vodafone, multe mari companii vă pun la dispozitie spatiu de stocare gratuit.

De ce este gratuit? De fapt, nimic nu e gratis, plătiți prin însăși faptul că utilizați serviciile respective. Vedeți reclame și sunteți purtători de reclame. Era să zic de viruși…

Recuperarea fișierelor? Reinstalați windowsul. Pierdeți doar puțin timp

Dacă antivirusul dvs nu a făcut față sau ați luat vreun wannacry, practic va trebui să abandonați totul. Fără remușcări, reinstalați windowsul. Pierdeți timp, poate și câțiva bănuți chemând băiatul de la service dacă chiar nu știți să faceți asta. În schimb, documentele dvs sunt în regulă. N-ați pierdut nimic din ce ați lucrat.

Ce-am scris mai sus este de fapt rețeta mea. Am ajuns în timp la această metodă combinată. E sigură, atât cât poate fi sigur ceva pe lumea asta. Eu cred că oferă totuși o liniște suficientă. La urma urmei, sunt un autodidact, nicidecum un programator. Am eu alte calități, dar despre ele altădată…

>>> Ultimul atac cibernetic, o mare fâsâială?