Romeo Dunca, ești o jigodie? Sau măcar vei fi?

Romeo Dunca
Romeo Dunca, pe vremuri, când nu era căpitan de trib, nu era prost, nu-l dădea dracului nimeni. Era un milionar și nu dădea oamenii afară de la consiliul județean...

Ați observat că de ceva vreme milionarul, afaceristul, președintele CJ Caraș-Severin, nemernicul, căpitanul de trib, prostul Romeo Dunca este luat peste picior și înjurat, dat dracului la propriu și la figurat!? Mă refer la diverse site-uri și site-ulețe, repere și reprepuțe, la ziariști mai mari sau mai mici de stat și de vocație.

Bine, unii „ziariști” nici nu pot să facă presă, că sunt așa de mici că n-ajung la știri, dar trebuie și ei să pună mâna pe ceva. Vorba lui Horațiu, bine că sunt băieți că de erau fete era jale, cu ce se mai jucau!?

Și gata cu pamfletul, să trecem la subiect. Mai jos aveți niște imagini din „ziare” pe care le veți înțelege dacă citiți tot articolul…

Frunzăverde, prima jigodie

Cu ani în urmă, pe vremea când Frunzăverde era chiar verde și solid și nici avioanele nu treceau peste el, apărea într-un ziar „local” un titlu care te lăsa cu gura căscată. Domnule Frunzăverde, ești o jigodie? Nu contează conținutul, nu contează cine a semnat, relevant este scopul pentru care a apărut așa ceva. De interes este contextul. Și motivația apariției unor nenumărate „dezvăluiri”…

Ziarul care-și permitea să-l pocească atât de nasol pe președintele-baron, pe viitorul vicepreș al PNL aparținea lui Ioan Talpeș, fostul șef SIE, fost membru fondator al unui partid de buzunar Uniunea Social Creștină dacă țin bine minte. Mă rog, domnul Talpeș cred că trăia la acea vreme un vis, că poate deveni și el un mic (sau mare) mogul media! De asta și-a făcut un ziar, care fie vorba-ntre noi, a avut destule sclipiri. La faza asta eu am convingerea că Talpeș nici n-a știut ce se-ntâmplă în redacția lui belicoasă. Îi lăsa să-și facă singuri banii!

Dar nu despre ciocnirea ideilor politice este vorba, nu despre lovirea între ele a dogmelor politice. În societatea românească nu prea sunt ideologii foarte bine definite, chiar dacă sunt au o limită de demarcație atât de subțire încât, după ce vezi că fiecare partid are cam aceleași metehne de comportament, este de explicat lehamitea generală.

Să nu mă-ndepărtez de ce vreau să spun.

Cum se sifonau banii

Atunci când apărea chestia asta cu jigodia ziarele erau încă în mare parte pe hârtie. Se vindeau abonamente la țară. Angajații consiliului județean nu stăteau pe net toată ziua, nu aveau, de asta, ei citeau ce scrie la gazetă. Prin orașele patriei alergau mașini care duceau ziare. Se trăia din reclame și abonamente.

Una dintre cele mai importante surse de venit ale presei libere și independente erau consiliile județene. Apoi, marile primării, respectiv cele reședință de județ. Toate aveau de publicat hotărâri, anunțuri! Și unde să le publici dacă nu în presa locală. Trebuia aleasă o publicație, un ziar adică, unde să publici actele care aveau nevoie de publicitate. Așa se scurgeau banii! Așa se dădeau bani cui trebuie.

Iar dacă nu era ceva esențial de publicat, atunci se inventa. Un concurs de ocupare de post, o licitație, kkturi din astea. Doar că erau scumpe cât nu făcea. Mita și corupția nu se rezuma însă la a publica hotărâride consiliu. Vezi cazul Năstase. 

Pe Frunzăverde îl apucase odată așa o stare de amoc de misirupi că n-a mai vrut să bage bani în orice fițuică. Avea el niște planuri, altă dată despre ele. Și-a zis stop! Mai sunt gazete! I să schimbăm. Beleaua lui a fost că ziarul lui Talpeș era unul făcut chiar de profesioniști, nu discut acum motivația și substratul politic. Și ăștia i-au transmis lui Frunzăverde: Ești o jigodie? Bagă-ți mințile-n cap și scoate paraii!

Câr-mâr, i-a scos. Au făcut pace, unul plătește și altul tace și gata. Pupat Piața Independenței. Asta era demult…

Carașul de sub vătafi

Eh, acum, înainte de a trece la subiect și predicat (văd că mă tot pregătesc de două pagini încoace) vreau să spun că județul ăsta, Caraș-Severin, acolo unde-ntr-un vârf de munte m-am născut eu, este unul dintre cele mai frumoase. Degeaba. Cât a fost Frunzăverde, ministru, șef de județ, dar și ceilalți, Bălan, Mustăcilă, am tot bătut pasul pe loc. Praful s-a ales de tot!

Dacă și-ar fi pus mintea cineva să-l ridice, eu unul, sincer, nu mi-aș fi încăput în piele de bucurie. Cine? Apa și pământul!

Acum nu mai sunt ziarist activ dar cred că încă n-am uitat ce-am făcut o viață. Și zău, m-am bucurat să văd la Reșița un suflu nou cu actualul primar, apoi a venit Romeo Dunca, milionarul, că face un domeniu schiabil la Muntele Mic. Despre proiectul ăsta știu de mulți ani și văd că mișcă treburile. Că-și ia și el porția… doar n-o fi prost, cum zic „ziariștii”.

Gruia Stoica a avut în proprietate fostul Semenic, o mare parte din ce-i sus pe munte. Birta, cel cu telefoanele Nokia, are și el o bucată din Semenic.

Ia mergeți vă rog pe Semenic, acolo unde toți timișorenii se-nghesuiau la sfârșit de săptămână! Mergeți și priviți ruina. Sau mergeți la Băile Herculane, stațiune aflată zub zodia Armașului ani buni de zile. Vedeți ce este acolo? Ruină.

Jigodiile de azi

O să ziceți că-s menestrelul lui Dunca. Nu sunt. Dar am scris acest text că să arăt nu că e bun Dunca, ci că aceia care scriu acum cu cele mai infecte metode pseudo-ziaristice nu sunt decât niște mercenari neplătiți. Că începe să-mi fie rușine că-i cunosc. Jalnici. Am lucrat cu unii, cu alții colaboram. Acum au schimbat tabăra, au trecut în troaca roșie. Îi înțeleg, le trebuie o pâine. Iar Dunca, ajungând la vistieria consiliului județean a văzut probabil că e goală. Și a zis și el ca Frunzăverde odinioară: gata, ajunge cu banii la presă! Desigur că sunt contexte diferite.

Acesta este și substratul campaniei împotriva lui Dunca. Vor să-l facă să plătească. Atâta îl vor înjura până acesta va scoate banii. Mă rog, acesta este scopul, că până acum nu am văzut decât prostii. Acum, eu nu știu dacă vor reuși. Nu știu cât sânge-n instalație are Dunca sau va ceda și el, sătul să tot audă „Ești o jigodie domnule Dunca?” Poate se va face și el, la fel ca Frunzăverde.

Să dai așa zise declarații ale unuia sau altuia, pesediști în general, oameni care au fost schimbați de la butoane, să zici că Dunca e prost, că e tâmpit și să nu aduci nicio probă, asta nu e presă. E limpede cine comandă materialele. Îmi amintesc de Vadim! Mă rog, de Vadim omul politic, eu am luat o dată masa cu el și așa, la relația de comunicare nu era tâmpit deloc. Însă cei de acum, unii, nu sunt vadimiști, sunt chiar agramați. Ăla măcar știa să scrie corect.

V-am zis eu, mai sus, ca să faci presă trebuie să dai știri. Ca să scrii editoriale trebuie să fii în stare să conjugi verbul a fi. Dacă ești mic, logic să n-ajungi la știri și dai și tu din gură, dai dracului pe cine-apuci. Pe Romeo Dunca de exemplu. Sunt curios, se face și el o jigodie!?