Ai mobil cu android? Ai dat de dracu’, vin rușii…

blog timisoara
de la un blogger din Timisoara

Dacă aveți telefon cu android sunteți în mare pericol! Sunteți într-o mare belea, riscați să fiți lăsat fără absolut nimic în conturi, să fiți complet dezbrăcați în fața hackerilor. Mai mult, niciun secret nu va mai fi secret!

Toți cei care folosesc telefoane cu android să se simtă amenințați pentru că sunt vulnerabili, ne atrage atenția o mare companie rusească producătoare de soluții antivirus. Este vorba de rușii de la Kaspersky. Aceștia au devenit de curând și mai evident mâna care ține pumnalul Rusiei în războiul ei cu America.

Printr-o scrisoare violentă transmisă abonaților săi, cei de la Kaspersky spuneau în esență două lucruri. Din păcate, presa românească a sesizat doar un aspect și a acționat în consecință: ai noștri dezvăluie doar disputa economică dintre Microsoft și ceilalți producători de software.

Kaspersky spune că americanii sunt fraieri

optimizare seoAcum, lumea se află de fapt într-un mare război cibernetic. Este edificator exemplul hackerilor ruși care au strecurat o știre falsă și au provocat haos în lumea arabă contribuind (decisiv?) la „execuția” emiratului Qatar. Să vină acum Kaspersky și să spună „iată cum se pot fura datele dvs.” este o aluzie cât se poate de clară la marele circ al scurgerii de secrete în viața politică americană! Încă niște lemne puse pe focul politic american.

Practic, Kaspersky a spus limpede: de vină pentru o parte din scurgerile de secrete sunt chiar americanii! Mai precis, cei de la Google. Și comunicatul Kaspersky, tradus, sună cam așa: „Noi v-am atras atenția de mult timp că sistemul de operare android are o breșă de securitate, de fiecare dată însă am fost luați peste picior. Este vorba de cloak and dagger, o mare gaură în android și prin care s-ar putea să se fi scurs mare parte din secretele voastre. Și, voi, ne acuzați pe noi!”

Apoi, Kaspersky ne anunță că a reclamat Microsoft la Comisia Europeană pentru abuz de poziție dominantă, nu-mi mai pierd vremea cu asta, puteți citi pe hotnews despre subiect.

Cum acționează „cloak and dagger”?

Kaspersky spune că „pumnalul și mantia” este o aplicație care se instalează practic fără să știți în telefonul dvs. Este ca un fel de strat invizibil, suprapus peste display-ul telefonului și care transmite tot ce faceți. Tot ce scrieți, adică adrese, mesaje, parole, conturi, totul ajunge la cel ce dirijează aplicația.

Pentru a se înțelege mai ușor, închipuiți-vă o folie transparentă care se pune peste telefon. La fel ca foliile de protecție de la magazinele de „tunat” telefoanele mobile. Atâta doar că folia, asemenea unui cameleon, imită fără să știți tastatura pe care scrieți. Și se duce tot la cel ce vrea să știe.

Toate cele trei sisteme android 5,6 și 7 au această vulnerabilitate. Și cum să ne ferim? Să nu descărcăm aplicații gratuite neverificate, ci doar din Google Play și nu tot ce-i acolo e sigur, mai zic cei de la Kaspersky. Aici, Kaspersky dă dovadă de lipsă de fantezie, căci acest lucru ne recomandă și cei de la Google. Adică să nu vă mai instalați toate prostiile pe telefon.

Pentru mine și alți români cu android, un „happy end fericit”

Opinia mea este însă aceea că dacă a existat exploatarea unei astfel de breșe de securitate la telefoanele mobile cu android, eu și cei asemeni mie cu siguranță n-am fost vizați. Poate doar madam Clinton, Obama și apropiații lui, Trump… nu eu! Ce secrete americane să fure de la mine!? Deci, mă gândesc eu, aici, la Timișoara, „cloak and dagger” este de fapt mărturisirea despre cum se distrează unii hackeri. Cum s-ar (putea) fura secretele de stat.

Iar eu, sincer, sunt încă pe un android versiunea 4. Sunt invulnerabil deci! Iar ce știu despre Frunzăverde și Ostaficiuc țin pentru mine…

» Cum sa-ti pastrezi datele in siguranta

foto preluata de pe NewsWeek