Ultimul atac cibernetic, o mare fâsâială!? Nu și pentru MAE

blog timisoara
de la un blogger din Timisoara

Opinia mea despre ultimul atac cibernetic este că reprezintă un fel de punct de cotitură. Din punctul de vedere al celor de la Microsoft sau companiile producătoare de antiviruși prin faptul că fac respirație artificailă celor cu Windows XP. Pe de altă parte este un avertisment pentru noi, românii, să citim și să învățăm naibii din propriile greșeli!

Voi dezvolta (într-un mod original) subiectul ultimului atac cibernetic, care a încălzit la maxim mințile jurnaliștilor autodidacți și autoștiutori. Dar, înainte de asta, să remarc că Ministerul Afacerilor Externe a profitat de treaba cu Wanna Cry ca să ascundă incompetența propriilor angajați. Au folosit dibace coincidența cu atacul hackerilor ca să-și facă rost de o justificare pentru cazul în care-i ia cineva la rost pentru pierderea unor documente. Așa cred eu și vă explic mai departe.

A dat MAE afară din casă sau nu?

clovn politia ciberneticaCu câteva ore înainte de a se publica informațiile cu valul de teroriști online care lansează (din nou) un atac cibernetic, MAE a ieșit cu o sperietoare cibernetică rusească: vai, ne-au atacat rușii, au trimis „phishing-ul” pe noi! Și tot ei spun că nu se știe dacă au reușit să păcălească pe cineva, dacă au izbutit să facă pe vreunul să dea ceva documente afara…

Părerea mea este că au dat, că au mușcat și au trimis informații prin e-mail, date de logare, eu știu cu ce și-ot fi bătut joc de ei „rușii”. Cred asta din simplul motiv că în general lipsește educația cibernetică, funcționarii din România pot fi păcăliți destul de ușor. Nu le au cu atenția la ce lucrează, nu sunt formați, ca să nu mai zic că sunt angajați politic, nu neapărat pe merite. Cei mai mulți dintre ei…

Apoi, pentru că serviciile știau deja dar nu se făcuse încă public, a venit și Wanna Cry. Așa s-au sincronizat toate. Ața cum a fost prezentat acest asa-zis atac cibernetic asupra MAE, el seamănă cu ștersul urmelor. Cu măturatul nisipului, cu Old Shatterhandul lui Karl May că și acela a fost un personaj fictiv. Acum pot să stea liniștiți, nu-i va lua nimeni cu adevărat la rost, doar nu te pui cu hackerii, suntem a noua țară din lume ca intentsitate a atacului!

De ce o fi fost România atât de atacată…

atac ciberneticInformațiile date de SRI cum că am fost una dintre cele mai atacate țări sunt plauzibile. Alte afirmații de ale lor în această privință nu, altele sunt așa, niște prafuri, dar asta cu concentrarea hackerilor pe România este credibilă. Este credibilă pentru că în România încă se folsoește foarte mult Windows XP, vreau să spun în instituțiile de stat. Dar și firmele mici au Windows XP. (Și eu am două calculatoare cu XP). Ori, în condițiile în care XP-ul este vulnerabil, e normal ca să se forțeze pe el.

Nimeni nu atacă unde sunt porțile de fier, ci se duce acolo unde sunt din paie. Ca-n povestea cu trei purceluși, desenele animate, dacă mai știți… Ori, la noi, vorba unui prieten, toate-s din rahat!

Mai mult, cred că 90% din calculatoarele cu Windows 7 sunt cu sisteme de oprerare piratate. Băsescu spunea că așa se învață! Da, aici are dreptate, sper să învățăm ceva din scandalul Microsoft…

Cine a fost afectat e Wanna Cry

wanna cryComunicatele astea de presă că nu e vorba decât de uzinele Dacia – Renault, de internările de la spitalul din Bacău și mai vreo două, eu nu le cred. Am „privilegiul” de a face muncă voluntară într-una din instituțiile de interes național. Vă spun că acolo se lucrează cu Windows XP, ca atare eu sunt absolut convins că dacă vreun calculator ar fi infectat… ar ieși mare circ! Atacul cibernetic este mai sonor dacă se face la o instituție a statului.

Dacă informațiile din instituția aceea nu ar mai fi accesibile, ar ieși mare tămbălău. Garantat 100%. Ori, este sau nu afectat de viruși, ar trebui ca serviciile să fie chiar tâmpite să recunoască public așa ceva acum. La dilema asta doar timpul ne va răspunde. Vom afla desigur dacă și ce pagubă ne-au făcut ăștia cu ransomware-ul lor.

Ransomware pe alese…

proiect no more ransomwareNu am convingerea că nu s-a plătit la greu pentru a obține decriptarea datelor pe undeva prin România. Nu știu, dar nu cred că în spațiul online circulă veo informație credibilă despre asta. Comunicatele de la Kaspersky sau de la Bitdefender eu le tratez doar ca pe niște informații comerciale. Parcă toți strigau în gura mare: cumpărați antivirus de la noi! Ca să nu mai fiți supuși la veun alt atac cibernetic…

Apoi, un lucru mai puțin cunoscut, despre atacurile de tip ransomware se vorbește mai demult. În Occident se luptă de ceva vreme cu acest tip de hackeri. Iar ca pași juridici și efectivi, am putea aminti că Poliția olandeză a demarat un proiect în acest sens. Este vorba de „No More Ransomware” demarat parcă în vara trecută și la care Poliția Română este printre ultimii membrii, aderat abia prin decembrie. Da, în acest tip de infracționalitate, să fii pe fază de la început contează enorm.

Cât de generoasă a fost Microsoft

Spuneau niște știri că Microsoft și-a schimbat atitudinea și a pus în mod gratuit la dispoziție instrumente de protecție. Da, așa este, am beneficiat chiar și eu cu XP-urile mele de ele. Totuși, mă îndoiesc că ele au foat chiar gratis pentru utilizatorii bugetari….

clovn wanna cryCum spuneam, în ceea ce privește actualizările de securitate, utilizatorii casnici le-au putut primi într-adevăr gratuit. Și eu am luat pentru un XP de-al meu, în zilele următoare voi mai lua pentru celelalte calculatoare cu XP. La Windows 10 actualizările au fost trimise prin sistemul binecunoscut de update-uri de la Microsoft.

Însă pentru instituții de genul Jandarmeriei, Poliției, Guvernul și ministerele și eu mai știu care, zic la derută căci nu mă refer practic la niciuna, mă îndoiesc că totul a fost gratis, ca o floare furată dintr-un cimitir. Cred că Microsoft, producătorii de Windows XP, și-au frecat mâinile de bucurie cu ocazia acestui atac cibernetic.

Atac cibernetic, (in)succes al hackerilor cu Wanna Cry?

ransomwareEu nu cred că n-au strâns hackerii decât maxim vreo 30.000 de dolari. Cred că vom afla abia peste un timp, căci acum nu zice nimeni nimic. E ca la recuperarea de ostatici. Vom afla când aceștia deja abia mai umblă că s-a plătit pentru răscumpărarea lor. Contraziceți-mă! Vă pot da exemple suficiente când guvernele au negociat în secret pentru eliberarea celor răpiți.

Ah, că nu spunem acum este altceva, ascultăm de glasurile celor de la firmele producătoare de antiviruși. Ascultăm și cumpărăm soluția „gratuită” oferită de ei. Când mai simplu este să cumpărăm un Windows 10 și să-l actualizăm în permanență. Scăpăm de orice bătaie de cap. Dar asta nu e în firea românească. Mai bine folosim un software de la cineva luat din OLX decât să cumpărăm ceva original. Vorba lui Băsescu, dacă n-ar fi piratate, n-ar fi…

Despre măsurile de siguranță, despre backup-uri regulate ale datelor din calculator, despre asta vom mai vorbi…

>>> Ai un site? Înscrie-l în Director Timisoara